Korn Foto Al

Mer korn til mat

Det daglige brød blir tatt på kornet når NORSØK og Tingvoll Økopark arrangerer temadag om korn tirsdag 26.september.

Det meste av kornet til Møre og Romsdal blir brukt til å produsere kjøtt og flesk. Hvorfor dyrker vi ikke korn til menneskemat? Kan vi få til mer lokal verdiskaping med utgangspunkt i kornproduksjon? Det er noen av spørsmåla som vil dukke opp når Norsk senter for økologisk landbruk, NORSØK og Tingvoll Økopark arrangerer temadag om korn.

Artikkelen held fram under

Matkorn i Møre og Romsdal?

Kornbonde- og mangeårig økoansvarlig i Felleskjøpet, Elin Moen, vil snakke om hva som skal til for at en skal kunne dyrke matkorn i Møre og Romsdal og løse utfordringene i verdikjeden. Hun tar spesielt for seg økologisk matkorn.

Urkorn


På Bjerkem i Nord- Trøndelag har de greid det. Sammen med flere andre garder har Bjerkem slått seg sammen om å dyrke, male og selge mel av gamle kornsorter med uovertruffen kvalitet og næringsverdi. Daglig leder Torunn Bjerkem følger produktet fra jord til bord og forteller om bakinga med det økologiske urkornet, som Gullimunn AS selger. I tillegg til Torunn Bjerkem kommer bonde og medeier i Økologisk spesialkorn, Halfdan Svalheim og forteller om bedriften sin. De satser på opprinnelige kornsorter som spelt, emmer, enkorn, svedjerug og landsorter av hvete. De har eget mølleanlegg og er første selskap i Norge godkjent som såkornprodusent for bevaringsverdige kornsorter. De arbeider for at bønder og forbrukere skal få tilgang til et mangfold av kornsorter også i fremtiden. Det er en økende etterspørsel blant forbrukerne etter de klassiske kornsortene.

Arrangørene har også invitert Norges fremste ekspert på kornforedling, Åsmund Bjørnstad. Han er en fantastisk formidler av kornets kulturhistorie; blant annet gjennom boka «Vårt daglege brød – kornets kulturhistorie».. Tittelen på hans foredrag er «Urkornet – kva var det og finst det?»
Møre- og Romsdal bør på banen

Målet med dagen er å inspirere til mer dyrking og foredling av matkorn her i fylket. . Vi vet allerede at det er interesse hos bakerier sier initiativtakeren til denne temadagen, Liv Solemdal ved NORSØK. Hun håper å få produsert mer matkorn i Møre- og Romsdal og at det finnes gründere som vil ta ballen videre. Målgruppa for seminaret på Tingvoll er bønder, foredlingsbedrifter, matentusiaster, gründere og andre korninteresserte. Det blir servert lunsj.

Påmelding til seminaret finner du her

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.