Økouka I Møre Og Romsdal

ØKOUKA I MØRE OG ROMSDAL 2017: 25. september – 1. oktober i Tingvoll Økopark

Vi feirer økologisk mat og landbruk med fire temadager og familiehelg. Kom til Tingvoll Økopark og hør på dyktige og kunnskapsrike foredragsholdere!

Mandag 25. september – JORD

Kl 1130- 12 00 Åpning av Økouka ved Oddvar Mikkelsen, leder i Møre og Romsdal Bondelag

LIVET I JORDA OG JORDLAPPEN

Kl 1200 - 1500

Sted: Tingvoll Økopark

Foredrag om livet i jorda og plantevekst, samt demonstrasjon av Jordlappen i felt, ved Reidun Pommeresche, forsker og formidler ved NORSØK. Reidun vil dele kunnskapen sin om livet i jorda og hva som kan gjøres for å bedre jordstruktur og jordbiologi.

Jordlappen er et nyttig verktøy for å vurdere kvalitet på jorda.
Målgruppe: Bønder, hageeiere og andre med jord under neglene

Pris: kr 200,- inkluderer inngang til Tingvoll Økopark

Gratis for de som har årskort i Tingvoll Økoparken

MATJORD – MÅ BARE HA DET!

Kl 1800 - 2000

Sted: Tingvoll Økopark

Velkommen ved Kolbjørn Gaustad, leder av Jordvern Møre og Romsdal

Den levande matjorda og den komande grøne revolusjonen. Om den nye kunnskapen som endrar alt, Dag Jørund Lønning, professor dr. philos. og rektor ved Høgskulen for landbruk og bygdeutvikling.

Lønning har skrevet «Jordboka» som kommer ut denne høsten. Han har reist land og strand i Norge, Etiopia, Sri Lanka og Amerika og funnet historier om mennesker og mold.

Målgruppe: Alle med samfunnsengasjement og interesse for jord
Arrangementet er et samarbeid mellom Økouka i Møre og Romsdal og Jordvern Møre og Romsdal.

Pris for å delta på kveldsarrangementet: kr 200,-

Tirsdag 26. september – TEMADAG OM KORN

Korn til mat

Kl 1000 – 1400

Sted: Tingvoll Økopark

Kan lokalt produsert korn brukes til mat og hvordan kan lokale kornprodukter supplere annet matkorn og øke matmangfoldet? Hva skal til for å få en fungerende verdikjede? Hensikten med dette seminaret er å øke kunnskap om og interesse for økologisk og lokal matproduksjon.

Velkommen ved landbruksdirektør Frank Madsøy

  • Urkornet – kva var det og finst det? Åsmund Bjørnstad, professor i planteforedling ved NMBU.
  • Korn og mel fra jord til bord. Om dyrking av gamle kornsorter og bedriften Økologisk spesialkorn, Halfdan Svalheim, bonde og medeier i bedriften Økologisk spesialkorn.
  • Kvalitetskorn til mat – muligheter i norsk sortsmateriale, Anne-Kristin Løes, forsker, NORSØK
  • Hva skal til for å dyrke økologisk matkorn i Møre og Romsdal? Elin Moen, bonde, Surnadal
  • Baking med urkorn, Torunn Bjerkem, bonde og gründer i bedriften Gullimunn AS

Flere aktører fra verdikjeden inviteres til å delta.

Målgruppe: Bønder, matentusiaster, bygdekvinnelag

Pris for å delta på kornseminaret: kr 500,- inkludert lunsj og kaffe

Påmelding: pga lunsj er det påmelding til seminaret innen 20. september: PÅMELDING

Onsdag 27. september – MOTIVASJONSDAG OM MAT OG LANDBRUK

Motivasjonsdag om mat og landbruk for skoleklasser

Sted: Tingvoll Økopark

Besøk i Tingvoll Økoparken og deltakelse i matlaging. Tilpasset for 9. klasse

Elevene blir delt i grupper og alle skal innom 4 stasjoner:

  • Husdyrhold, ansvar og arbeidsoppgaver. Hvordan vil vi at dyra skal ha det?
  • Planteproduksjon (hagebruk). Hva kan vi produsere av matplanter på Nordmøre?
  • Kantine med matlaging, elevene lærer om ulike råvarer. De er med og kjenner, lukter, smaker og lager. Nysgjerrigheten pirres og de oppmuntres til å være åpen for å utfordre egne smaksløker. Fokus på bærekraftig måltid. Vi lager vår egen lunsj av råvarer som er viktig å bruke.
  • Samspillet i og vår avhengighet av naturen (reisen i jorda).

Arrangementet er i samarbeid med Matvalget

Torsdag 28. september – TEMADAG OM BÆREKRAFTIG MÅLTID

Kl 0900 - 1200

EN BÆREKRAFTIG HVERDAG. MATKURS FOR SFO- OG BARNEHAGEANSATTE

Inspirasjonsforedrag for ansatte i barnehage og SFO. Bærekraftige måltider på en enkel måte. Demonstrasjon av ulike retter med smaksprøver underveis.

Kursveileder er Britt Elisabeth Fossdal. Hun er faglært kokk og næringsmiddeltekniker og har blant annet bakgrunn fra Gastronomisk Institutt AS.
Britt Elisabeth vil demonstrere hvordan hun lager rettene, og kursdeltakerne får smake og diskutere oppskriftene. Det legges vekt på enkle retter som det ikke krever mye matfaglig kompetanse å tilberede. Råvarene som brukes vil i størst mulig grad være økologiske.

Kurset er et samarbeid med Matvalget

Påmelding og eventuelle spørsmål til Liv Solemdal, epost liv.solemdal@norsok.no innen 15. september.

SKOLEMÅLTID​

Kl 1200-1500

  • Skolemåltid til beste for elevene, ved Unn Karin Olsen, daglig leder for Stiftelsen Skolematens venner
  • Et klimasmart måltid, Torunn Nordbø, Opplysningskontoret for korn og brød
  • Tingvoll kommune i startgropa for skolemåltid, ved Gunn Anita Kvisvik, Tingvoll kommune
  • Kortreist gjestebud, Christin Løkke, lærer TBU

Målgruppe: Lærere, rektorer, foreldre, andre interesserte

Seminaret er gratis

MENNESKET OG MATFATET

Kl 1800- 20 00

  • Et bærekraftig måltidsdøgn, Torunn Nordbø, Opplysningskontoret for korn og brød
  • Den kokende apen; hvordan mat endrer historien, ved Andrew Kroglund, frilans rådgiver, foredragsholder, konferansier, forfatter og skribent. Kroglund er en ettertraktet kåsør, foredragsholder og konferansier. Han har jobbet flere år som leder for politikk- og informasjonsavdelinga i Utviklingsfondet. I 2016 ga han ut boka Kniv, skje og gaffel – på sporet av det sultne mennesket.

Målgruppe: Folk flest

Pris: kr 200,-

Arrangementet er et samarbeid med Bittelitteraturhuset i Tingvoll

Fredag 29. september – PUBKVELD PÅ DRØPPING KAFÉ

Kl 1900

Pubkveld med økologisk øl.

Arrangementet er i samarbeid med Drøpping kafé


Lørdag 30. september – FAMILIEHELG, EPLEDAG

Kl 1200-1700

  • Epledag med bla anledning til å ha med egne epler og presse dem.
  • Birøkt og pollinering ved Joshua Cabell
  • Økoparken er åpen med matsalg og mange aktiviteter for hele familien!
  • Foredrag om å starte med økologisk epledyrking ved Susanne Friis Pedersen

Arrangementet er i samarbeid med Meisingset bygdekvinnelag

Pris: Vanlig billett i Tingvoll Økopark

Søndag 1. oktober – FAMILIEHELG,

Kl 1300- 1500

BÆREKRAFTIG MOTE
Arrangementet er i samarbeid med Krivi Vev

Økoparken er åpen med matsalg og mange aktiviteter for hele familien!

Pris: Vanlig billett i Tingvoll Økopark

Artikkelen held fram under

MUSIKALSK KLIMAFORESTILLING

Kl 1600

Sted: Tingvoll Økopark

med Jeroen Linnenbank. Dette er en blanding av konsert, flotte bilder av kunstfotograf Arthur van Riet og foredrag om det grønne skiftet.

Økoparken er åpen med matsalg og mange aktiviteter for hele familien!

Pris: Vanlig billett i Tingvoll Økopark

Disse står bak Økouka i Møre og Romsdal: Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK), Tingvoll Økopark, Oikos Møre og Romsdal, Møre og Romsdal bonde- og småbrukarlag, Møre og Romsdal bondelagog Fylkesmannen i Møre og Romsdal. Kontakt: Liv Solemdal, liv.solemdal@norsok.no

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.