Anita Land 1362 Ku Fokhol (Foto: Anita Land)
Anita Land 1362 Ku Fokhol (Foto: Anita Land)

Seminarer om melkesyre-fermentering av husdyrgjødsel 28. og 29. august i Oslo og Klepp

Kan fermentering av husdyrgjødsel redusere nitrogentap og klimagassutslipp i landbruket, og samtidig bli god butikk for bonden?

Foredragsholder: Jan Feersma, adm.dir. Agriton. Seminarene er gratis. Det blir servert enkel lunsj.

28 august: Landbrukets hus, Hollendergt 5, 0190 Oslo kl 11-13.30

Påmelding før 15.08: http://www.deltager.no/fermenteringsseminar_Oslo

29 august: NLR Rogaland, Genoloftet , Postvegen 212 kl 11-13.30

Påmelding før 15.08: http://www.deltager.no/fermenteringsseminar_Klepp

Nederlandske Agriton og mange bønder i Europa mener svaret er ja. For perioden 2017–19 har Landbruksdirektoratet bevilget midler til å teste metoden under norske forhold og kommunisere resultater, erfaringer og fremgangsmåter til bønder i Norge. Les mer om prosjektet på http://bokashinorge.no/landbruket

Fermenteringen skjer i gjødselgrav eller talle ved å tilføre mikrober som setter i gang en fermenteringsprosess hvor melkesyrebakterier spiller en viktig rolle. Bonden kan fermentere både blautgjødsel og talle, og positive resultater rapporteres fra ku, gris, sau og fjørfe. Fermenteringen stabiliserer nitrogen og karbon i gjødsla, og skal redusere avgassing av ammoniakk, metan og karbondioksid. Sluttproduktet som spres på jordene, har høyere og mer stabilt næringsinnhold, og det kan igjen gi mer presis gjødselplanlegging og økt produksjon av plantemateriale. Også inneklimaet i huset skal forbedres raskt.
Seminaret i august 2017 innleder en toårs-periode hvor metoden vil bli testet ved forskjellige gårder i Norge. Seminaret er for alle som er interessert i bedre håndtering av gjødsel. Vi vil gå gjennom de biokjemiske prosessene som ligger til grunn, og gå i detalj på hvordan dette gjøres operasjonelt på gårdsnivå. Seminaret holdes i Oslo og Rogaland.

Agriton har omfattende erfaring med fermentering av husdyrgjødsel i landbruket. Selskapet har mer enn 5000 gårder på kundelisten etter 25 år i markedet. Foredragsholder Jan Feersma har faglig bakgrunn innen agronomi, biokjemi og plantefysiologi og har ledet Agriton i 17 år. Tidligere ledet han et større agrokjemisk selskap i Nederland.

Prosjektpartnere er NIBIO, NLR, NORSØK, Mære landbruksskole og Bokashi Norge. Det vil også bli arrangert et avslutningsseminar i 2019 hvor funn og erfaringer fra prosjektet vil bli presentert.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.