Bønder og byen : Symbiose eller eksistensiell konflikt?
Voksende byer har en tendens til å konsumere landbruksareal på sin vei for å skape rom for flere folk og mer infrastruktur.
Norsøk har deltatt i forskningsprosjektet Urban Farms som har undersøkt om bønder og byen kan smelte sammen i en produktiv symbiose i stedet for å ende i en eksistensiell konflikt.
Nå er du invitert på digitalt sluttseminar hvor du kan si din mening!
Kortreist resirkulering av næringsstoffer
Byer og urbane områder produserer store mengder næringsrikt organisk avfall fra mennesker og næringsaktivitet som kan brukes til jordforbedring eller gjødsel. Produksjon av gjødsel er energikrevende og transporteres ofte over store avstander før den kommer til bonden. Dette gir gode muligheter for å lage mer miljøvennlig mat i urbane eller bynære områder.
Kunnskap om mat i befolkningen
Etter hvert som byene vokser seg større og større er det færre og færre folk som har en relasjon til landbruket, og har ikke noe bilde av hva det innebærer å produsere mat på våre breddegrader. Matproduksjon i og nært byen gir disse folka mulighet til å bygge opp igjen denne tilknytningen, og verdsette alt som ligger bak pakkene med mat i butikkhylla. Flere og flere mennesker opplever også de fysiske og mentale fordelene ved å delta i matproduksjonen gjennom f.eks andelslandbruk.
Bedre samfunnsberedskap
Usikre tider i verden synliggjør hvor sårbare mange av verdikjedene vi er avhengige av for å produsere og importere den maten vi trenger. Byene med mange mennesker er kanskje mest utsatt i denne sammenhengen. Ved å øke matproduksjonen i og ved byene bidrar man til å senke denne usikkerheten. Har man først etablert matproduksjon i disse områdene så vil det være enklere å utvide produksjonene om nødvendig, siden verdikjeder, utstyr og næringskretsløp allerede er i sving.