Urbane områder og landbruk tett inntil hverandre byer på muligheter og utfordringer. Hvordan kan vi legge til rette for en sameksistens som er nyttig for samfunnet? (Foto: Adobe stock)
Urbane områder og landbruk tett inntil hverandre byer på muligheter og utfordringer. Hvordan kan vi legge til rette for en sameksistens som er nyttig for samfunnet? (Foto: Adobe stock)

Bønder og byen : Symbiose eller eksistensiell konflikt?

Voksende byer har en tendens til å konsumere landbruksareal på sin vei for å skape rom for flere folk og mer infrastruktur.

Norsøk har deltatt i forskningsprosjektet Urban Farms som har undersøkt om bønder og byen kan smelte sammen i en produktiv symbiose i stedet for å ende i en eksistensiell konflikt.

Nå er du invitert på digitalt sluttseminar hvor du kan si din mening!

Kortreist resirkulering av næringsstoffer

Byer og urbane områder produserer store mengder næringsrikt organisk avfall fra mennesker og næringsaktivitet som kan brukes til jordforbedring eller gjødsel. Produksjon av gjødsel er energikrevende og transporteres ofte over store avstander før den kommer til bonden. Dette gir gode muligheter for å lage mer miljøvennlig mat i urbane eller bynære områder.

Kunnskap om mat i befolkningen

Etter hvert som byene vokser seg større og større er det færre og færre folk som har en relasjon til landbruket, og har ikke noe bilde av hva det innebærer å produsere mat på våre breddegrader. Matproduksjon i og nært byen gir disse folka mulighet til å bygge opp igjen denne tilknytningen, og verdsette alt som ligger bak pakkene med mat i butikkhylla. Flere og flere mennesker opplever også de fysiske og mentale fordelene ved å delta i matproduksjonen gjennom f.eks andelslandbruk.

Bedre samfunnsberedskap

Usikre tider i verden synliggjør hvor sårbare mange av verdikjedene vi er avhengige av for å produsere og importere den maten vi trenger. Byene med mange mennesker er kanskje mest utsatt i denne sammenhengen. Ved å øke matproduksjonen i og ved byene bidrar man til å senke denne usikkerheten. Har man først etablert matproduksjon i disse områdene så vil det være enklere å utvide produksjonene om nødvendig, siden verdikjeder, utstyr og næringskretsløp allerede er i sving.

Delta på digitalt seminar og si din mening 5. juni

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.