Innovasjon med tang og tare: SeaSoil-prosjektet
Tang og tare er en næringsrik ressurs som kan bidra til at gjødsling og jordforbedring i landbruket blir mer bærekraftig.
Samtidig må man sikre at denne ressursen er trygg for bruk i matproduksjon uten at det blir med forurensende stoffer opp fra havet og over i matjorda.
I SeaSoil-prosjektet jobber man med å forbedre og utnytte marine ressurser samtidig som man tar hensyn til miljøet. Med støtte fra tang- og tareprodusentene Ocean Forest, Algea og Nutrimar har prosjektet flere mål som vil fremme en bærekraftig vekst innenfor denne sektoren.
- En mulighet er å foredle fram “sorter” av tang og tare med lavere innhold av jod og tungmetaller enn de naturlige populasjonene, sier prosjektleder Ingrid Olesen i Nofima. Forsøk i SeaSoil viser at innholdet av kadmium og jod kan variere mellom populasjoner fra Vestland og Troms. Dette kan gi grunnlag for foredling, men vil bli undersøkt nærmere i prosjektet.
Kartlegge uønskede stoffer i tang og tare
I laboratorieforsøk har Nofima analysert hvordan opptak av kadmium, arsen og jod i sukkertare er knyttet til genetiske egenskaper.
Dette arbeidet er avgjørende for å vite hvilke faktorer som øker eller reduserer innholdet og om man kan avle bort disse trekkene i fremtidig produksjon.
Jordforbedring og karbonlagring
NORSØK og seniorforsker Anne-Kristin Løes undersøker også hvordan tang og tare kan brukes til å forbedre jordkvaliteten. Et viktig spørsmål er om gjødsling med tang kan øke karbonlagringen i jord. Samarbeidspartnere i Estland og Kroatia måler hvordan karbonet frigjøres fra jord som er tilført tang. Ved NORSØK er det dyrket havre i jord gjødslet med høye nivå av tang for å se hvordan dette påvirker plantetilgjengeligheten av arsen og kadmium.
Miljøpåvirkning og økonomi
Prosjektet undersøker også tareproduksjonens miljøpåvirkning gjennom livsløpsanalyser. Dette omfatter studier av hvordan tareproduksjon kan påvirke klimaendringene og evaluering av de økologiske fordelene kontra kostnadene.
Økonomiske og regulatoriske aspekter blir også vurdert, spesielt i forhold til lønnsomhet og regulatoriske tiltak for å stimulere produksjon og bruk av tarebiomasse.
Kunnskapsformidling
SeaSoil legger stor vekt på å engasjere aktørene i verdikjeden og spre kunnskap om resultatene Et eksempel er en online spørreundersøkelse blant interessenter i tare- og tangsektoren for å forstå dagens utfordringer og muligheter.
Resultatene er viktige for å forstå potensialet og utfordringene ved bruk av tang- og tare i landbruket. Sånn at denne store og verdifulle marine ressursen brukes på en måte som er både økonomisk og miljømessig bærekraftig. Med dette prosjektet leder Norge veien innen forskning og innovasjon knyttet til marine ressurser. Noe som vil ha langtrekkende positive effekter for både næringen og naturen.
Prosjektet som involverer forskningsinstitusjoner som Nofima, NMBU og NORSØK, samt taredyrkingsselskapet Ocean Forest, er et eksempel på hvordan Norge leder an i marine forskningsinitiativer.