Venstre vil styrke forskningsmiljøet på Tingvoll og reversere regjeringens kutt
Stortings- og fylkespolitikere fra Venstre har besøkt Tingvoll for å bli orientert om konsekvensene etter at bevilgninger på 3.5 millioner kroner ble kuttet i statsbudsjettet for 2023.
De mener at kutta må reverseres og at man heller bør styrke finansieringa i en tid der NORSØKs kompetanse kan bidra til et mer bærekraftig og selvforsynt samfunn.
- NORSØK er et viktig nasjonalt kompetansesenter med mange positive bidrag både regionalt, nasjonalt og internasjonalt sier stortingsrepresentant Andrè Skjelstad fra Venstre. Disse kuttene står i sterk kontrast til regjeringens lovnader om å styrke distriktene og landbruksforskningen i en tid der selvforsyning og matsikkerhet er høyaktuelle tema.
Et svekket NORSØK er et svekket Møre og Romsdal
Et kutt på 3.5 millioner utgjør et kutt på 35% av bevilgninga fra staten, og er et dramatisk kutt for en liten organisasjon. På kort tid kan dette bety kutt i forskningsaktiviteten, mens det på lengre sikt kan bety kutt i arbeidsstokken.
De 24 ansatte i NORSØK en vesentlig del av forskningsmiljøet i fylket, og er et av de absolutt sterkeste fagmiljøa innen landbruk og bærekraft. De største utfordringene samfunnet står foran er knyttet til disse fagområdene. Om en skal utvikle løsninger som fungerer i hele landet så må forskningen ute i distrikta styrkes, ikke svekkes. Siden det er i distrikta mesteparten av landbruket og naturressursene finnes.
Framtidsretta forskning og utvikling
Mange av prosjektene det jobbes med i NORSØK har blitt ekstra aktuelle etter år med pandemi og krig på dørstokken i Europa. Noe som har gjort det nødvendig å tenke nytt om selvforsyning av både mat og energi. Forskerne på Tingvoll har jobbet med løsninger på disse utfordringene i mange år allerede.
Utvikling av effektiv sirkulær gjødsel basert på rester fra havnæringen er et eksempel der instituttet har ledet an nasjonalt, og som kan bety mindre import til landbruket og lokal næringsutvikling. Fremveksten av en slik næring kan bety mange nye arbeidsplasser i Møre og Romsdal.
Støtte til nytt pilotprosjekt for bærekraft i kommunene
Senter for bærekraftig areal- og naturforvaltning (SEBAN) er et nytt pilotprosjekt som hjelpe kommunene i fylket med overgangen til bærekraftig forvaltning av naturressursene og redusere klimautslippene. Mange kommuner har anstrengt økonomi og sliter med å prioritere dette, og ønsker bistand for å integrere bærekraftsmål i det kommunale planverket. Senteret samarbeider nå med kommuner over hele fylket, og har fått strålende tilbakemeldinger fra både Miljøminister og KS for initiativet.
- Dette er nok et eksempel på at fagfolkene på Tingvoll føler samfunnets behov på pulsen og iverksetter konkrete handlinger for å bidra til å løse en av vår tids største utfordringer, sier Venstres Fylkesleder Pål Farstad. En slik samfunnsressurs må belønnes, ikke straffes.