Hvordan navigere regelverket for biogassanlegg?
En viktig del av å bygge biogassanlegg er å kunne navigere flere forskjellige regelverk og skape dokumentasjonen som gir de nødvendige tillatelsene.
Når må du for eksempel søke Mattilsynet eller Statsforvalteren, og trenger du utslippstillatelse? Det var svarene på slike spørsmål Bionova ønsket å samle på ett sted da de bestilte ny veileder fra NORSØK.
Steg-for-steg veiledning
Det er nyttig å dele opp oppgavene i mindre steg for å skaffe bedre oversikt og at prosessen ikke blir overveldende. NORSØK har laget en stegvis veileder basert på kunnskap fra byggingen av flere egne biogassanlegg, og erfaring som rådgiver for enda flere anlegg.
Veilederen går gjennom de viktigste offentlige instansene som inngår i et godkjent biogassanlegg:
- Bionova/Innovasjon Norge – Finansieringsstøtte
- Din lokale kommune – Byggesak
- Fylkeskommunen - Kulturminneforvaltning
- Statsforvalteren – Utslipp, lukt og støy
- Mattilsynet – gjødselforskrift, giftige stoffer, plast etc
- Direktoratet for sikkerhet og beredskap
Bakgrunn og utfordringer
Siden biogass er en relativt ny teknologi i Norge, oppstår det ofte behov for å tolke og avklare hva regelverket egentlig sier. Dette gjør planleggingsprosessen kompleks og krever god oversikt over hva som kreves – både i form av søknader, dokumentasjon og interne rutiner.
Rapporten er utarbeidet for å hjelpe tiltakshavere med å navigere regelverket og sikre at nødvendige dokumenter og søknader er på plass til rett tid. Den legger også vekt på etablering av gode rutiner for internkontroll, som er avgjørende for sikker drift og overholdelse av krav fra myndighetene.
Innhold og tilnærming
Rapporten forklarer de viktigste punktene knyttet til hver instans, og gir eksempler på hvordan tiltakshavere kan imøtekomme kravene. Vedleggene inneholder praktiske eksempler og maler for søknader og dokumentasjon, som kan være nyttige for å forstå prosessen fra start til slutt. Sentralt i rapporten er behovet for gode rutiner og dokumentasjon, som ikke bare forenkler tilsynsarbeid. Men også legger grunnlaget for en effektiv og bærekraftig drift av biogassanlegget.
Fremtidige perspektiver
Det er viktig å merke seg at kravene og tolkningene av regelverket kan endre seg, spesielt med innføringen av ny gjødselvare- og bruksforskrift. Rapporten tar høyde for dette så langt det lar seg gjøre. Erfaringer fra naboland viser at forenklede regler for mellomstore biogassanlegg kan bidra til økt bruk av biogass som en bærekraftig løsning. Dette er en tilnærming som kan være verdt å vurdere også i Norge. Denne veiledningen er ment å være et praktisk verktøy for de som ønsker å etablere gårdsbiogassanlegg. Med mål om å gjøre prosessen enklere, tryggere og mer forutsigbar.