Mer kunnskap om smittsomme klauvsykdommer
NORSØK har i samarbeid med TINE og Animalia undersøkt hvorfor forekomsten av sykdommen digital dermatitt og klauvspalteflegmone er lavere i Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal enn i resten av landet og hva kan vi gjøre for å forhindre at sykdommen sprer seg.
Vi kom fram til en protokoll for hvordan sykdommene skal håndteres dersom de påvises i nye besetninger. Samtidig vet vi nå mer om kunnskapsnivået til bønder, veterinærer, klauvskjærere og livdyrformidlere, samt hvordan sykdommen bør håndteres.
Alvorlige sykdommer som gir store utfordringer
Digital dermatitt og klauvspalteflegmone er to alvorlige sykdommer som gir store dyrevelferdsmessige og økonomiske utfordringer. Digital dermatitt er en smittsom bakteriell sjukdom som øker i omfang i Norge. Sykdommen rammer klauvene til dyret og gir smertefulle sår som kan føre til halting, nedsatt tilvekst og redusert melkeproduksjon, samt dårligere dyrevelferd. Klauvspalteflegmone er en lignende bakteriell klauvsykdom som gir halthet, feber og nedsatt fôrinntak.
Lav forekomst av sykdommen på nordvestlandet
Sykdommene sprer seg ved kontakt og er mest utbredt i løsdriftssystem. Det så ut til at Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane hadde lavere forekomst enn mange andre fylker. Prosjektet “Digital dermatitt i Vestlandet Nord» ble derfor initiert med mål om å finne hva vi kan gjøre for å bremse spredninga av digital dermatitt i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.
For å nå prosjektmålet, sammenligna vi forekomsten av digital dermatitt og klauvspaltflegmone i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane med forekomst av sykdommene i landet ellers, ved å bruke anonymisert data fra næringas register. Vi har også intervjuet og gjennomført spørreundersøkelser til produsenter, klauvskjærere, veterinærer, rådgivere og livdyrformidlere for å forsøke å forstå årsaken til at slike sykdommer sprer seg.
Samarbeidspartnere
Prosjektet er et samarbeid mellom TINE, NORSØK og Animalia, med støtte fra fylkeskommunane i Møre og Romsdal og Vestland. Les NORSØK-rapporten Digital dermatitt i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane (pdf). Resultata fra prosjektet kan du høre i opptak eller lese som PDF.