Forbedret effektivitet av fosforressursene i økologisk landbruk gjennom resirkulering og biologisk mobilisering (IMPROVE-P)
Flere undersøkelser har vist at P-innholdet i jorda avtar langsomt over tid ved økologisk drift, også på gårder med husdyrhold, med mindre fôrinnkjøpene er betydelige. I dag brukes mye konvensjonell husdyrgjødsel i økologisk produksjon, men økologisk landbruk bør kunne stå på egne bein. Det er på høy tid å utvikle en bedre resirkulering av organisk materiale fra urbane områder og matindustrien.
Hovedmålet til IMPROVE-P er å øke bruken av resirkulert P-gjødsel i økologisk landbruk, og å øke tilgjengeligheten av dette næringsstoffet i jorda gjennom agronomiske tilpasninger, for eksempel P-effektive sorter eller aktive mikroorganismer. I dag er konvensjonell husdyrgjødsel, kompostert husholdningsavfall, kjøtt- og beinmel og treaske tillatt etter EUs regelverk, mens kloakkslam og aske fra kloakkslam ikke er tillatt, og råtnerest fra biogassanlegg i mange tilfeller ikke kan brukes. Risikoen for akkumulering av uheldige stoffer i jorda ved bruk av forskjellig resirkulert materiale undersøkes i prosjektet. Ulike typer resirkulert P-gjødsel, som stabilisert kloakkslam, og aske fra kloakkslam sammenliknes med andre gjødselslag i planteforsøk i vekstrom og i felt. Sorter av potet og vårhvete sammenliknes i feltforsøk, for å se om noen er bedre tilpasset lav P-status i jorda. Prosjektet har også en samfunnsfaglig side, der det er kartlagt hva aktører innen økologisk landbruk mener om resirkulert P-gjødsel, både tillatt og ikke-tillatt. Kanskje kan skeptikere påvirkes gjennom informasjon og dialog? Prosjektet har partnere fra seks land, og finansieres av forskningssamarbeidet CORE Organic II, hvor NFR-Bionærprogrammet bidrar med den norske andelen. Prosjektleder er Dr. Kurt Möller fra Hohenheim-universitetet i Stuttgart. Anne-Kristin Løes, NORSØK leder arbeidspakken som kartlegger holdninger til resirkulert gjødsel. NIBIO ved Bente Føreid og Eva Brod har arbeidet med P-gjødsling og opptak i planter.
LES MER: