Foto: Debio (Foto: Debio)
Foto: Debio (Foto: Debio)

Bønder og byen: URBANFARMS

Økt verdiskaping og bærekraft gjennom optimalisert ressursbruk i byer og bynære områder

Hvordan kan gårdbrukere utnytte nærhet til en by? Arealressurser kan brukes bedre, nye forretningsmodeller kan utnytte byens kjøpekraft, og næringsstoff kan resirkuleres

Gårdbrukere i bynære strøk kan utnytte denne nærheten til å øke verdiskapingen fra produksjonen. Prosjektet vil utvikle bærekraftige forretningsmodeller som kan utnytte byens marked og kjøpekraft, og foreslå en bedre bruk av arealressurser. Vi skal skape kunnskap som vil redusere hindringer i verdiskapingskjeden fra produsent til forbruker. Vi vil også integrere gårdsdrifta bedre i et kretsløp av næringsstoffer og organisk materiale fra jord til bord, og tilbake, for eksempel gjennom å bruke organisk avfall til å lage jordblandinger.

Ti gårdsbruk nær Oslo og Bergen vil delta i prosjektarbeidet. I tillegg vil Bristol i Storbritannia være et studieområde. Her har urban gårdsdrift som del av en bærekraftig matforsyning for en stor by utviklet seg betydelig lenger enn i Norge. Ressurskartlegging og markedsanalyser skal gjennomføres for større områder, mens potensialet for tettere kontakt med et urbant marked, og bedre integrering i byens kretsløp, undersøkes på gårdsnivå. Eksempler på forretningsmodeller som drar nytte av nærhet til en by er andelslandbruk, selvplukk, direktesalg og leveranse til spisesteder. Prosjektet vil analysere økonomisk, sosial og økologisk bærekraft på gårdsnivå, og bruke dette til å videreutvikle forretningsmodellene og integreringen i byens kretsløp.

Prosjektside NIBIO: Bønder og byen: Økt verdiskaping og bærekraft gjennom optimalisert ressursbruk i byer og bynære områder (URBANFARMS)

Prosjektnummer:294604
Prosjekteigar:NIBIO
Prosjektleiar: Sebastian Eiter, NIBIO divisjon for kart og statistikk
Prosjektdeltakarar NORSØK:Anne-Kristin Løes og Rose Bergslid
Samarbeidspartar: Countryside and Community Research Institute (CCRI), Bristol Food Network, Økologisk Norge, NIBIO Division of Survey and Statistics, Norwegian Farmers`Union, Bristol Food Network og Countryside and Community Research Institute (CCRI)
Finansiering:NFR, Bionær
Tidsperiode:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.