Mer organisk materiale i jord brukt til intensiv potetdyrking – hvordan påvirker det jord, potetavlinger og sjukdommer på potet? (MERMOLD)
Poteter er den viktigste matveksten utenom korn
Det dyrkes poteter på ca. 200 millioner dekar jordbruksland, og det høstes ca. 320 millioner tonn poteter årlig. I Midt-Norge produseres det ca. 4000 tonn poteter I året. Dette utgjør 75% av potetforbruket i Møre og Romsdal. Jord som brukes til potetdyrking blir kraftig bearbeidet, noe som kan redusere moldinnholdet over tid. Med lavere moldinnhold vil matjorda bli mer utsatt for erosjon, den holder dårligere på vann og næringsstoffer, og får en dårligere struktur. Dette kan redusere avlingsnivået, og øke sjukdomspresset.
Målet med MERMOLD-prosjektet er å undersøke om tilførsel av organisk materiale i kombinasjon med fangvekster kan øke moldinnholdet i jord som brukes til intensiv potetdyrking. Prosjektet har ett forsøksfelt, plassert i Sunndal hvor det er omfattende dyrking av poteter. Organisk materiale ble tilført sommeren 2019 i tre ulike jordforbedringsprodukt:
- Biokull fra bartrær produsert av StandardBio, Telemark
- Fast råtnerest etter biogassproduksjon av ulike typer organisk avfall (Ecopro 2 tørrgjødsel)
- Hestegjødsel med noe strø fra en stall nær forsøksfeltet.
Biokullet var før spredning fuktet med den flytende fraksjonen av råtneresten (Ecopro 1 våtgjødsel). Halvdelen av forsøksarealet ble sådd til med fangvekster, for å se hvordan dette vil påvirke jorda og kommende års plantevekst. Det skal nå dyrkes poteter på forsøksfeltet i 2020 og 2021, med og uten fangvekster, men tilførselen av organisk materiale foregikk bare i 2019 i en relativt høy mengde. Jorda blir analysert for moldinnhold underveis, og avlinger og lagringskvalitet av potetene som dyrkes blir undersøkt. I tillegg til feltforsøket gjøres det mer grundige undersøkelser i laboratoriet, av jord og jordforbedringsproduktene som ble brukt. Prosjektet handler ikke om økologisk potetdyrking, men kunnskapen om organiske jordforbedringsmidler og bruk av fangvekster er en aktuell kunnskapsoverføring fra økologisk til konvensjonell dyrkingspraksis.