Moderne fiskeindustri produserer store mengder restråstoff. Hvitfisksektoren (torsk sei, hyse) utnyttes kun 60 % i til produksjon av fiskemel, olje og ensilasje. Fiskebein og fiskehoder utgjør mer enn halvparten av dette restråstoffet og representerer en verdifull og ikke utnyttet nitrogen- (N), fosfor- (P) og kalsium-kilde. (Foto: Anne de Boer)
Moderne fiskeindustri produserer store mengder restråstoff. Hvitfisksektoren (torsk sei, hyse) utnyttes kun 60 % i til produksjon av fiskemel, olje og ensilasje. Fiskebein og fiskehoder utgjør mer enn halvparten av dette restråstoffet og representerer en verdifull og ikke utnyttet nitrogen- (N), fosfor- (P) og kalsium-kilde. (Foto: Anne de Boer)

Fiskebein som gjødsel

Hvordan påvirker tørkemetoder innholdet av nitrogen og fosfor i fiskebein og hvilke restråstoff kan supplere fiskebein i et gjødselprodukt?Fiskebein er en av de restråstoffene med svært god og rask gjødselvirkning som ikke produseres eller brukes som kommersiell gjødsel i Norge. For å kunne bli et kommersielt gjødselprodukt, er det flere utfordringer som må løses.

Moderne fiskeindustri produserer store mengder restråstoff. Hvitfisksektoren (torsk sei, hyse) utnyttes kun 60 % i til produksjon av fiskemel, olje og ensilasje. Fiskebein og fiskehoder utgjør mer enn halvparten av dette restråstoffet og representerer en verdifull og ikke utnyttet nitrogen- (N), fosfor- (P) og kalsium-kilde. Nitrogen og fosfor, som er svært viktige plantenæringsstoffer, påvirker avlingsnivået i betydelig grad,men det ofte mangel av disse stoffene ved økologisk dyrking.

Målet med prosjektet er å undersøke hvordan ulike tørkemetoder påvirker N og P-innholdet i fiskebein fra hvitfisk og finne andre restråstoff som kan supplere fiskebein for å gi et fullverdig gjødselprodukt. Faktorer som blir undersøkt er temperatur ved tørking, ventilasjon, luftsirkulasjon og tørketid. I tillegg vil vi undersøke andre reststoff som algefibre, treaske, og krepsdyr, som krabber, for næringsinnhold for å vurdere om noen av disse kan supplere fiskebein ved å lage fullgjødsel som kan dekke ulike kulturplanters behov for næring.

Prosjektnummer:309786 - RFF
Prosjekteigar:NORSØK
Prosjektdeltakarar NORSØK:Martha Ebbesvik og Ingvar Kvande
Samarbeidspartar: Møreforskning AS, O Skarsbø AS, Fjordlaks AS, Tingvoll flis og varme AS og Sigurd Folland AS
Finansiering:Regionalt forskningsfond Midt-Norge
Tidsperiode:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.