Korn er ikke bare korn! Det er stor variasjon i utseendet til vårhvetesorter dyrket i Trøndelag, her i 2017 på Bjerkem ved Steinkjer. (Foto: Torunn H. Bjerkem, Gullimunn AS.)
Korn er ikke bare korn! Det er stor variasjon i utseendet til vårhvetesorter dyrket i Trøndelag, her i 2017 på Bjerkem ved Steinkjer. (Foto: Torunn H. Bjerkem, Gullimunn AS.)

Økologisk såkorn (Seedgrains)

Prosjektet skal bedre kvaliteten, og få større mangfold i økologisk såkornproduksjon. Gamle og nye hvetesorter, foredlingslinjer og uselekterte avkomspopulasjoner fra krysninger, dyrkes i feltforsøk.

Prosjektet «Økologisk såkorn» er en videreføring av prosjektet Kvalitetskorn (2016-2019). Mens Kvalitetskorn rettet seg først og fremst mot verdikjeden fra økologisk brødkorn i Trøndelag, vil dette prosjektet ta for seg utfordringer for økologiske korndyrkere i hele landet. Vi vil oppnå bedre kvalitet og større mangfold i økologisk såkornproduksjon gjennom å formidle kunnskap om sorter og om hvordan man kan produsere friskt såkorn av god kvalitet. Med tørkeåret 2018 i friskt minne, er dette aktuelt for alle korndyrkere, av beredskapshensyn.

Videre skal prosjektet legge til rette for næringsutvikling ved å formidle informasjon om regelverket: Hvilke muligheter har vi for å øke mangfoldet av kornsorter, og hvordan kan vi få til en distribusjon av såkorn i mindre skala? Prosjektet skal også utvikle kunnskap om hvordan aktiv seleksjon gjennom luftseparasjon av såkornet vil påvirke såkornkvaliteten, og om slik seleksjon vil påvirke sammensetningen av hvetepopulasjoner fra krysninger utført av Graminor. Samarbeidet bygger på et nettverk mellom produsenter, rådgivere, mølleindustri, foredling, såvareforretninger og offentlig forvaltning som ble etablert i Kvalitetskorn-prosjektet. I 2019 ble et økologisk feltforsøk gjennomført på to steder i Vestfold og to i Nord-Trøndelag. Tilsvarende forsøk skal videreføres i 2020 og 2021, hvor såkornseparasjon og utvalg i populasjonene kommer inn som forsøksledd. Forsøkene omfatter følgende sorter og linjer: Dala landhvete, Runar, Seniorita, Mirakel, to foredlingslinjer (GN06557 og GN17635) og fire populasjoner fra Graminor. Populasjonene er krysninger av en rekke svært ulike foredlingslinjer, men også etablerte norske sorter som Bjarne, Krabat og Mirakel.

Les mer om prosjektet her!

Prosjekteigar:NIBIO
Prosjektleiar: Randi B. Frøseth, NIBIO
Prosjektdeltakarar NORSØK:Anne-Kristin Løes
Samarbeidspartar: NIBIO, Graminor, NLR Trøndelag, NLR Viken og Gullimunn AS
Finansiering:Landbruksdirektoratet
Tidsperiode:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.