Jordbær behandlet med ozonert vann, friske bær til venstre og bær med gråskimmel til høyre (Foto: Atle Wibe)
Jordbær behandlet med ozonert vann, friske bær til venstre og bær med gråskimmel til høyre (Foto: Atle Wibe)

Ozonert vann mot Botrytis (gråskimmel) i jordbær - OzO-bOt

Mange bærprodusenter sliter med betydelige skade etter soppsykdommer. Finnes det noen hjelpemidler som kontrollere slike sykdommer og heller ikke etterlater noen uønskede reststoffer?

I Møre og Romsdal dyrkes det bær på mer enn 1 000 daa hvorav jordbær er den aller viktigste bærsorten. I Norge dyrkes det jordbær på om lag 13 000 daa. Bærsykdommen gråskimmel forårsaket av muggsoppen Botrytis spp. kan gi store avling- og kvalitetstap i produksjon av jordbær verden over. Derfor blir det innen konvensjonelt landbruk brukt store mengder sprøytemidler for å hindre sykdomsutvikling. Innen økologisk dyrking av bær er det få hjelpemidler for å kontrollere denne soppsykdommen noe som er med å hindre utviklingen av økologisk produksjon. I dette prosjektet vil et det derfor bli testet om behandling av plantene med ozonert vann kan hindre utviklingen av gråskimmel. Ozon er et sterkt oksidasjonsmiddel som bryter ned virus, bakterier og soppsporer. Halveringstiden til ozon (O3) løst i vann er 20-30 min og nedbrytningsproduktet er rent O2. I et forprosjekt (2017) fikk vi lovede resultater ved en behandling med ozonvann av jordbærplanter i felt. Nå skal vi gjøre mer grundige forsøk for å dokumentere effekten på sykdomsutviklingen på jordbærene. Vi skal også teste ut ny teknologi som bidrar til at ozon blir mer stabilt i vann før applisering på plantene. Feltforsøkene vil finne sted i Valldal.

Prosjektnummer:314677 (RFFM&R)
Prosjekteigar:Redox AS
Prosjektleiar:Atle Wibe
Prosjektdeltakarar NORSØK:Atle Wibe
Samarbeidspartar: Landbruk Nordvest og NIBIO
Finansiering:Regionalt forskningsfond Møre og Romsdal, REDOX, NORSØK, Landbruk Nordvest, NIBIO
Tidsperiode:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.