MARIGREEN: Bærekraftig utnyttelse av marine restråstoff til økt økologisk planteproduksjon i Europa
Prosjektet vil oppgradere dårlig utnyttet restråstoff fra blå verdikjeder (fisk, skjell, alger) for å bruke dem som gjødsel og biostimulanter i økologisk dyrking.
Mye råstoff tilgjengelig i Norge
Algefiberrester etter produksjon av flytende gjødsel er tilgjengelig i rikt monn i Norge, men foreløpig dårlig utnyttet. Det samme gjelder fiskehoder og rygger fra klippfiskindustrien. Slam fra økologisk fiskeoppdrett, samt skjell og andre rester fra oppdrett av blåskjell er også tilgjengelig.
Kan slike materialer bli god kompost, eller kan de blandes i en gjødselpellet?
Nytt doktorgradsstipend til Tingvoll
NORSØK har ansatt en doktorgradsstipendiat som skal jobbe problemstillingene. Restråstoffene skal undersøkes grundig både før og etter kompostering og andre håndteringsmetoder. Gjødselproduktene skal prøves ut i veksthus og på friland. Biostimulant-effekter skal undersøkes ved å se på rotutvikling i salat. Det vil også bli gjennomført forsøk med impregnering av biokull med flytende ekstrakter hentet direkte fra restene eller etter kompostering. Flere norske industribedrifter leverer restråstoff til prosjektet.
Bygger videre på tidligere prosjekter
Etter flere år med vellykket utprøving av marine restråstoff som gjødsel, tar NORSØK nå det neste skrittet med et internasjonalt samarbeid om marin gjødsel. Dette er et felles europeisk prosjekt (ERA-nett) kalt MARIGREEN. Norges forskningsråd samarbeider med søsterorganisasjoner i Hellas, Romania og Danmark for å finansiere det treårige prosjektet. Restråstoff skal sammenstilles inn på Tingvoll og sendes til Hellas, Danmark og Romania for videre utprøving og undersøkelser.
Ny eksportvare?
Om EU skal man nå de ambisiøse målene i Farm-to-Fork-strategien. Der 25 % av jordbruksarealet i EU skal drives økologisk innen 2030, vil det trengs innovative løsninger for å skaffe nok gjødsel, i tillegg til å utforske om biostimulanter kan bidra til mer robuste planter. Biostimulanter er kjemiske forbindelser som kan styrke planters motstandskraft mot ulike typer stress. MARIGREEN ønsker å bidra til utviklingen av en ny verdikjede for gjødsel og biostimulanter som kan brukes i økologisk dyrking basert på marine restråstoff. Det var flere fabrikker på Mørekysten og i Trøndelag som produserte «guano» fra marint restråstoff rundt 1900, for salg bl.a. til Tyskland.
Kanskje kan MARIGREEN gjødsel bli et nytt eksportprodukt?
Prosjektet er en del av ERA-nettet BlueBioCofund.