Redusert lammetap
Sauenæringa og NORSØK etablerer økt digital overvåking og innhenting av døde dyr i utvalgte beiteområder i Surnadal for å dokumentere tapsårsak.
Savner du mange dyr?
Hver sommer er det et varierende antall sauer og lam som slippes ut på beite om våren som ikke kommer hjem igjen om høsten. Vi ved Norsk Senter for Økologisk Landbruk på Tingvoll har i samarbeid med Surnadal kommune, bondelaget, bonde- og småbrukarlaget og beitelagene et prosjekt hvor vi forsøker å få tak i døde dyr som har dødd på beite for å obdusere dem for slik å finne ut hvorfor de døde. Til dette trenger vi din hjelp: dersom du finner døde dyr på beite, både innmark og utmark, håper vi at du kan
- Kontakte Berit Blomstrand så raskt som mulig på telefonnummer 97535891. Ring eller send sms.
- Dersom dyret ikke kan hentes umiddelbart, hadde det vært fint om du kan dekke det til med presenning e.l. for å beskytte det mot åtseletere (dette kan du snakke med Berit om).
Vi håper du vil kontakte oss så raskt som mulig dersom du finner døde sauer eller lam på beite, innmark som utmark, hverdag og helg. Dere kan kontakte Berit Blomstrand på mobil, 97535891 for å avtale henting av kadaver og obduksjon.
Tusen takk for hjelpen!
Tap av dyr på utmarksbeite
Møre og Romsdal er et av fylka med størst lammetap på utmarksbeite. Dette skyldes både sykdom, skader og tap på grunn av freda rovvilt. Det er lite kunnskap og mangelfull dokumentasjon av tapsårsak på beite, og vi har et behov for økt kunnskap for å kunne iverksette forebyggende tiltak.
En stor del av tapet av lam på utmarksbeite klassifiseres som «andre sjukdommer» eller «annet», det vil si at vi ikke har sikker kunnskap om tapsårsak. Vi vet også at det er store tap i enkelte områder på grunn av rovdyr.
I dette prosjektet skal vi utstyre minst 400 sau og lami ulike beitelag i Surnadal kommune med radiobjeller (GPS-bjeller?), og vi håper dermed å finne døde dyr så raskt at vi kan stille en sikker diagnose når det gjelder dødsårsak. Døde dyr skal obduseres av veterinær og det skal tas nødvendige prøver for analyse. Hvis det er mistanke om rovdyr, vil SNO bli tilkalt for å gjøre sine undersøkelser.
Vi håper prosjektet vil gi oss kunnskap om hva som er de viktigste årsakene til de økende tapa i beiteområdet og at kunnskapen kan omsettes i forebyggende tiltak og lavere tap i neste beitesesong.