Digital Dermatitt
Digital dermatitt og klauvspalteflegmone er to alvorlige sjukdommer som gir store dyrevelferdsmessige og økonomiske utfordringer.
- Digital dermatitt er en smittsom bakteriell sykdom som øker i omfang i Norge. Sykdommen rammer dyrets klauver og gir smertefulle sår som kan gi halthet, nedsatt vekst og melkeproduksjon, og dårligere dyrevelferd.
- Klauvspalteflegmone er en lignende bakteriell klauvsykdom som gir halthet, feber og nedsatt fôrinntak.
Sjukdommene sprer seg ved kontakt og er mest utbredt i løsdriftsystem. Foreløpig ser det ut som Vestlandet Nord (Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane) har lavere forekomst enn mange andre deler av landet. Prosjektet “Digital dermatitt i Vestlandet Nord» har som mål finne gode metoder for å bremse spredninga av digital dermatitt i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.
For å nå dette målet ønsker vi å sammenlikne prevalens av digital dermatitt og klauvspalteflegmone i Vestlandet Nord med forekomst i landet for øvrig ved å bruke anonymisert data fra næringas registre. Videre vil vi intervjue produsenter, klauvskjærere, veterinærer og livdyrformidlere for å forsøke å forstå årsak til at slike sykdommer sprer seg.
Digiderm - Digital dermatitt i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane
Digital dermatitt og klauvspalteflegmone er to alvorlege sjukdommar som gir store dyrevelferdsmessige og økonomiske utfordringar. Digital dermatitt er en smittsam bakteriell sjukdom som aukar i omfang i Norge. Sjukdommen rammar klauvene til dyret og gir smertefulle sår som kan gi haltheit, nedsett tilvekst og redusert mjølkeproduksjon samt dårlegare dyrevelferd. Klauvspalteflegmone er ein liknande bakteriell klauvsjukdom som gir haltheit, feber og nedsett fôrinntak.
Sjukdomane spreier seg ved kontakt og er mest utbreidd i lausdriftssystem. Det såg ut til at Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane hadde lågare førekomst enn mange andre fylker. Prosjektet “Digital dermatitt i Vestlandet Nord» ble derfor initiert med mål om å finne kva vi kan gjere for å bremse speidinga av digital dermatitt i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.
For å nå prosjektmålet, samanlikna vi førekomst av digital dermatitt og klauvspaltflegmone i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane med førekomst av sjukdommane i landet elles ved å bruke anonymisert data frå næringas register. Vi har også intervjuet/sendt spørjeundersøking til produsentar, klauvskjærere, veterinærar, rådgivarar og livdyrformidlar for å forsøke å forstå årsak til at slike sjukdommar spreier seg.
Prosjektet er eit samarbeid mellom TINE, NORSØK og Animalia, med støtte frå fylkeskommunane i Møre og Romsdal og Vestland. Les NORSØK-rapporten Digital dermatitt i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane (pdf). Resultata frå prosjektet kan du og høyre i opptak eller lese som PDF.