Sjøkonservert krabbeskall: Test av kalkvirkning og plantestyrkende effekt
Restråstoff fra prosessering av krabbe inneholder mye kalk, men også stoffer som kan være en ressurs i plantedyrking, for eksempel kitin som kan være plantestyrkende. I dette prosjektet tester NORSØK kalkvirkning og plantestyrkende effekt av sjøkonservert krabbeskall fra Nutrishell sin fabrikk på Hitra.
Nutrishell er Europas største fabrikk for prosessering av krabbe og ligger på Hitra i Trøndelag. Tidligere ble restråstoff fra prosessering av krabbe dumpet i sjøen ved fabrikken, men siden 2021 har de i stedet prosessert dette restråstoffet og produsert krabbemel, som nå brukes i fiskefôr.
Likevel fins det restråstoff i sjøen fra 20 års tidligere produksjon og etter så lang tids lagring i saltvann er ikke krabbeskallet egnet til fôr. Imidlertid inneholder skallene mye kalsium og andre mineraler og noe kitin så dermed er det god grunn til å undersøke om dette kan komme til nytte i jord- og hagebruk.
Krabbeskallet inneholder kalsium og noe magnesium. NORSØK skal undersøke kalkingseffekten av dette med torvjord som substrat. For kitin, et polysakkarid som er en viktig bestanddel av celleveggene hos sopp, insekter og skalldyr, finnes det mye litteratur som beskriver kitinets positive effekter på plantevekst. Kitin kan beskytte planter mot sopp, skadedyr og nematoder.
I dette prosjektet skal vi unsersøke om det finnes en mulig plantestyrkende effekt av krabbeskall, ved å dyrke bygg som er smittet med sjukdommen byggbrunflekk (Phyrenophora theres), i torvjord, kalket med finmalt krabbeskall og med vanlig kalksteinsmel som kontroll.