Forprosjekt om kombihøns og bruk av bark mot parasitter
Målet med prosjektet er å undersøke potensialet for bruk av «kombihøns» til fjørfekjøtt- og eggproduksjon. Samtidig ønsker vi å teste ut effekten av bark mot mage-tarmparasitter hos fjørfe.
Det å ta i bruk fjørferaser med større muskelfylde og akseptabel eggproduksjon, såkalte kombiraser, vil kunne bidra til å avvikle praksisen med avliving av daggamle hanekyllinger av verperaser og samtidig gi større mulighet for å utnytte utrangerte verpehøner til folkemat. Et driftsopplegg med kombihøns kan legge bedre til rette for naturlig atferd og gi bedre helse og velferd for fjørfeet. Et slikt driftsopplegg vil passe spesielt godt for økologisk produksjon.
Erfaring med barkekstrakt hos spelam - kan det brukes på fjørfe?
Intensiv fjørfeproduksjon er i dag utsatt for tarmsykdommer som koksidiose og nekrotiserende enteritt. Barkekstrakter har vist seg å ha effekt mot koksidier hos spedlam, og vi ønsker med dette å undersøke om bark kan ha positiv innvirkning på tarmhelse hos fjørfe.
Litteraturgjennomgang og pilotforsøk
I prosjektet ønsker vi å bygge opp kunnskap med sikte på å søke et større prosjekt for å i større skala undersøke produksjon, helse og atferd hos fjørfe av kombiraser, sammenlignet med mer spesifikke produksjonsraser (verpehøns og slaktekylling), samt undersøke barkens effekt mot parasitter hos fjørfe.
Gjennomføring
For å gjøre dette vil vi gjennomføre en litteraturgjennomgang på kombihøns, samt gjennomføre et lite forsøk med kombihøns på Tingvoll gard. I forsøket vil vi undersøke fôrforbruk, eggproduksjon, helse, atferd og slakteegenskaper, og samtidig teste tanniner (bark) mot parasitter. Resultater fra forsøket skal sammenlignes mellom behandlingene med og uten barkekstrakt, og kombihøns i forsøket vs gjennomsnittsresultater for verpehøns og slaktekylling.