Kan utsorterte blåskjell i kompost gi god plantevekst?
På Fosen finner vi Norges største produsent av spiseklare blåskjell: Norge skjell. Utsorterte blåskjell komposteres med treflis, og kan bli en god gjødsel. NORSØK er engasjert for å undersøke hvordan kompostprosessen kan forbedres, og hvordan komposten kan brukes i praksis.
Bedre kompost med knuste skjell?
Praktiske forsøk i regi av Norsk landbruksrådgivning (NLR) Trøndelag har vist at blåskjell-komposten kan gi god plantevekst. Hele blåskjell er imidlertid et utfordrende materiale, siden de brytes svært langsomt ned. I komposthaugen kan det være krevende å få til en god hygienisering, med god varmgang over flere uker. Blåskjell er et animalsk biprodukt, og materialet må gjennomgå en temperatur på minst 55 °C over 3 uker. Til bruk i hagen kan blåskjellene stikke seg ut fra omgivelsene – er dette positivt eller negativt? I jordbruket kan det være en utfordring at skjell kan komme til å tette igjen labbene på såmaskiner eller annet slepeutstyr. NORSØK skal undersøke om det kan bli sterkere varmgang og bedre kvalitet på komposten hvis skjellene knuses først. I neste omgang skal vi undersøke hvordan komposten oppfører seg som gjødsel.
Himmelblå hager?
I samarbeid med Koteng eiendom skal NORSØK også undersøke hvordan skjellkompost oppfører seg i et urbant miljø. Skjellkompost skal brukes i pallekarmer, og som overflategjødsel i beplantninger i Trondheim. Vil skjellene se «uryddige» ut, eller kan det være et positivt visuelt element med blå skjell i bed og parker i en kystby? Kan skjellkompost ha en effekt mot brunsnegler, eller øke andelen av meitemark slik at jorda blir mer porøs?
Prosjektet støttes økonomisk av Regionalt Forskningsfond Midt-Norge, og Skattefunn. NLR Trøndelag bistår prosjektet med forsøksarbeid i felt, og god lokalkunnskap.