Kontroll av høymole: Økologiske strategier mot ugress i norsk landbruk
Høymole er et flerårig og svært konkurransedyktig ugress som skaper utfordringer for bønder i hele Norge, spesielt i Møre og Romsdal og andre gras-husdyr fylker. Prosjektet "Strategier for ikke-kjemisk kontroll av høymole i økologisk og konvensjonelt landbruk" utforsker alternative metoder for å håndtere dette ugresset. Målet er å finne miljøvennlige løsninger for bønder, både innen økologisk og konvensjonelt landbruk.
Seiglivet motstander for bonden
Høymole er en seiglivet plante som kan vokse opp til 130 cm og produsere rundt 9000 frø per plante. Frøene kan overleve i mange år og spres både ved jordbearbeiding og gjennom husdyrgjødsel, noe som gjør bekjempelsen vanskelig. I økologisk landbruk, hvor kjemiske plantevernmidler ikke brukes, er det spesielt utfordrende å kontrollere høymole. Dette kan føre til redusert avling, noe som kan påvirke bøndenes økonomi.
Bedre økologisk og mindre sprøyting i konvensjonelt landbruk
Høymole trives i næringsrik jord, som også er våtere enn normalt, og det antas at et varmere og våtere klima vil gi planten ytterligere konkurransefordeler. I konvensjonelt jordbruk er kjemiske ugrasmidler et mye brukt virkemiddel mot høymole, men denne metoden kan redusere biologisk mangfold og forurense miljøet. Derfor er det et behov for nye, ikke-kjemiske alternativer som er bærekraftige.
Skal bli til veileder
Prosjektet vil benytte seg av litteraturstudier, feltregistreringer og casestudier for å forstå høymolens egenskaper, bondens behov og identifisere kontrollstrategier. Målet er å utvikle en veileder for bønder og rådgivere, som gir praktisk og forskningsbasert kunnskap for bedre kontroll av høymole.
Mindre ugress og flere økologiske bønder?
Dette prosjektet støtter også Møre og Romsdals ambisjon om å bli "miljøfylke nr.1" og øke andelen økologisk landbruk. Resultatene fra prosjektet vil gi bønder mer kunnskap for å håndtere høymole på en måte som støtter økt bærekraft, reduserte miljøutslipp og bedre jordkvalitet. På sikt kan slike løsninger gjøre det enklere for flere å vurdere økologisk drift og samtidig styrke norsk landbruks konkurranseevne og miljøprofil.
Norsk landbruksrådgivning (NLR) er samarbeidspartner. I tillegg bidrar NMBU med faglig ekspertise.