Ozon mot soppangrep på emballert gulrot og moreller
Forringelse av gulrøtter på grunn av tuppråte medfører kvalitetstap og matsvinn. Også innen produksjon av moreller sliter man med flere soppsykdommer som kan gi store produksjonstap. Kan ozonert vann redde disse matvarene?
Soppsykdommer
Opp mot 30% av norske rotgrønnsaker blir ødelagt under lagring. De største utfordringene gjennom lagringsperioden er væsketap og soppangrep. Spesielt "tuppråte" forårsaker en stor andel lagersvinn før omsetning. Tuppråte ses som en mørkfarging av rotspissen, noe som er spesielt kjent hos gulrot. Også innen produksjon av moreller sliter man med flere soppsykdommer som kan gi store produksjonstap. Etter er sommer med mye regn som i 2022 har morell-bønder på Vestlandet lidd store økonomiske tap.
Ozon
Ozon (O3) har effekt på et vidt spekter av mikroorganismer som virus, bakterier og soppsporer og har blitt brukt som desinfeksjonsmiddel i næringsmiddelindustri og i vannbehandlingsanlegg i hele verden i flere år. Det er også vist at behandling med ozon kan forlenge holdbarheten av ulike matvarer. I Norge brukes ozon til desinfeksjon av utstyr og lokaler, samt til vannbehandling. I USA er ozon godkjent av US Food and Drug Administration (FDA) for antimikrobiell behandling av kjøtt og andre matvarer.
Holdbarhet
Det er rapportert at ozon kan forlenge holdbarhet på gulrot, men det har i liten grad blitt undersøkt om ozon har effekt på utvikling av tuppråte, eller hvilken effekt det har på soppsykdommer hos moreller. Hvordan ozon påvirker sensoriske egenskaper som lukt og farge etter behandling og lagring er også lite undersøkt.