Samfunnet mister store mengder grønnsaker på lager. Kan gassen Ozon hjelpe oss med å sørge for at flere grønnsaker kommer helt fram til middagstallerkenen? (Foto: Adobe)
Samfunnet mister store mengder grønnsaker på lager. Kan gassen Ozon hjelpe oss med å sørge for at flere grønnsaker kommer helt fram til middagstallerkenen? (Foto: Adobe)

Ozon mot soppangrep på emballert gulrot og moreller

Forringelse av gulrøtter på grunn av tuppråte medfører kvalitetstap og matsvinn. Også innen produksjon av moreller sliter man med flere soppsykdommer som kan gi store produksjonstap. Kan ozonert vann redde disse matvarene?

Soppsykdommer

Opp mot 30% av norske rotgrønnsaker blir ødelagt under lagring. De største utfordringene gjennom lagringsperioden er væsketap og soppangrep. Spesielt "tuppråte" forårsaker en stor andel lagersvinn før omsetning. Tuppråte ses som en mørkfarging av rotspissen, noe som er spesielt kjent hos gulrot. Også innen produksjon av moreller sliter man med flere soppsykdommer som kan gi store produksjonstap. Etter er sommer med mye regn som i 2022 har morell-bønder på Vestlandet lidd store økonomiske tap.

Ozon

Ozon (O3) har effekt på et vidt spekter av mikroorganismer som virus, bakterier og soppsporer og har blitt brukt som desinfeksjonsmiddel i næringsmiddelindustri og i vannbehandlingsanlegg i hele verden i flere år. Det er også vist at behandling med ozon kan forlenge holdbarheten av ulike matvarer. I Norge brukes ozon til desinfeksjon av utstyr og lokaler, samt til vannbehandling. I USA er ozon godkjent av US Food and Drug Administration (FDA) for antimikrobiell behandling av kjøtt og andre matvarer.

Holdbarhet

Det er rapportert at ozon kan forlenge holdbarhet på gulrot, men det har i liten grad blitt undersøkt om ozon har effekt på utvikling av tuppråte, eller hvilken effekt det har på soppsykdommer hos moreller. Hvordan ozon påvirker sensoriske egenskaper som lukt og farge etter behandling og lagring er også lite undersøkt.

Prosjektnummer:204795 (FFL/JA)
Prosjekteigar:Sintef Ocean AS
Prosjektleiar:Atle Wibe
Samarbeidspartar: Sogn Frukt og Grønt SA og Produsentpakkeriet Trøndelag AS
Finansiering:Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA)
Tidsperiode:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.