Andelshaver høster grønnsaker. (Foto: Kirsty McKinnon)
Andelshaver høster grønnsaker. (Foto: Kirsty McKinnon)

Betydningen av mangfoldig, småskala hagebruk i en omstilling mot mer bærekraftige matsystemer og sunnere kosthold

Prosjektet skal analysere matproduksjon i markedshager, på andelsgårder og i parsellhager for å finne gevinster for miljø, klima og folkehelse. Hvordan kan vi få mer av mangfoldige og småskala hagebruk?

Fordeler med småskala hagebruk

Målet med prosjektet, også kalt SmallHort, er å utforske hvordan matsystemer basert på småskala hagebruk kan utvikles til å bli mer økonomisk, sosialt og miljømessig bærekraftige og samtidig øke i omfang, noe som vil gi fordeler både for natur og miljø og folkehelse.

Prosjektet omfatter småskala hagebruk som enten drives av en gårdbruker (f.eks. markedshager) eller som et organisert samarbeid mellom forbrukere (f.eks. parsellhager). Prosjektet fokuserer både på rurale og urbane områder og har en tverrfaglig tilnærming som involverer både samfunns- og naturvitenskap.

Hva skal vi gjøre?

Prosjektet er delt opp i fire arbeidspakker innen småskala hagebruk:

  1. Bærekraft i dyrking og distribusjon
  2. Økt forbruk av grønnsaker og frukt
  3. Sosiale nettverk
  4. Trygge komposteringsmetoder for organisk avfall

Samarbeid og kunnskapsutveksling

NORSØK, i samarbeid med Veterinærinstituttet og Norges Vel, har ansvaret for komposteringsforsøk med sub/optimale forhold, med kjemiske og mikrobiologiske analyser. Prosjektet vil rekruttere deltakere til case studier i fem områder i Norge, og gjennomføre dybdeintervjuer og observasjoner. Det vil også bli spørreundersøkelser med gårdbrukere og forbrukere av småskala hagebruksprodukter. Prosjektet vil dra nytte av samarbeid og kunnskapsutveksling med INRAE, Frankrike, som har forsket på markedshagedyrking.

Aktører fra offentlige myndigheter og frivillige organisasjoner vil bidra som diskusjonspartnere, medarrangører, i datainnsamling, og med formidling av forskningsresultater.

Hva vil vi oppnå med prosjektet?

Prosjektet vil gi anbefalinger og råd om dyrkingspraksis og organisasjonsmodeller for mangfoldig, småskala hagebruk med miljømessige, sosiale, økonomiske og helsemessige fordeler. Miljøgevinster og bedre folkehelse kan realiseres gjennom endret kosthold, tettere sosiale relasjoner, og mer aktive lokalsamfunn. Mer mangfoldig, småskala hagebruk over hele landet, og økt kunnskap om dyrkingsmetoder, vil også styrke matberedskapen.

Prosjektnummer:ES733415
Prosjekteigar:NIBIO
Prosjektleiar: Anna Birgitte Milford, NIBIO
Prosjektdeltakarar NORSØK:Anne-Kristin Løes og Kirsty McKinnon
Samarbeidspartar: NIBIO, Norges Vel, Veterinærinstituttet, Telemarksforskning, Høgskulen på Vestlandet, INRA (Institut national de la recherche agronomique) – Frankrike, Økologisk Norge, Statsforvalteren i Vestland, Stiftelsen Lystgården i Bergen og Holt Økopark
Finansiering: Norges Forskningsråd - kompetanse- og samarbeidsprosjekt
Tidsperiode:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.