
Matvekster for økt diversitet og bærekraft på økologiske gårder
Økologiske gårder med eng og husdyr kan øke produksjon av matvekster. NORSØK skal, i samarbeid med NLR og Statsforvalteren i Trøndelag undersøke muligheter og utfordringer knyttet til integrering av matvekster.

Fra ensidighet til mangold
Den generelle utviklingen i landbruket går stadig mot mer spesialiserte produksjonssystemer på skifte-, gårds- og områdenivå. Store deler av Norge domineres av eng- og husdyrhold for kjøtt- og melkeproduksjon. Med et mer ustabilt klima og eskalerende globale konflikter blir imidlertid lokal produksjon av matvekster som grønnsaker, poteter og korn til humankonsum, stadig viktigere for matsikkerhet og landbrukets motstandskraft – i tillegg til kjøtt- og melkeproduksjon. De nye kostholdsrådene understreker også viktigheten av økt inntak av grønnsaker, poteter og korn i det norske kostholdet.
Fordeler med vekstskifte
Ensidig produksjon av grovfôr har også ulemper, særlig for økologiske bønder, der rotugras kan bli vanskelig å kontrollere uten vekstskifte. Samtidig er eng viktig for jordkvalitet og jordhelse. Et vekstskifte med eng kan bidra til gode avlinger av matvekster med redusert behov for innsatsmidler. Gårder med mye eng og god tilgang til husdyrgjødsel har en uutnyttet ressurs for økt økologisk matvekstproduksjon. En god balanse mellom matvekster og fôrvekster kan øke produksjonen av matvekster i økologisk landbruk og samtidig skape robuste dyrkingssystemer som gir bonden flere ben å stå på.
Fra ønsker til handling
Økt diversifisering på eng- og husdyrgårder kan være krevende i praksis, både kompetanse- og arbeidsmessig, samt økonomisk. I Midt-Norge rapporterer bønder om utfordringer med leveringsavtaler, noe som viser hvor viktige det er med alternative markedskanaler som for eksempel REKO-ring.
Målet med prosjektet
I dette prosjektet skal vi undersøke muligheter og utfordringer knyttet til dyrking og omsetning av matvekster for økologiske eng- og husdyrgårder i Trøndelag. Vi skal jobbe i en deltakende prosess med bønder, rådgivere i Norsk landbruksrådgivning (NLR) og i Statsforvalteren for å identifisere tiltak på utvalgte gårder som allerede har integrert matvekster i produksjonen eller som ønsker å gjøre det. Gjennom gårdsstudier og et nettverk med disse aktørene skal vi undersøke agronomiske, økonomiske, sosiale og miljømessige faktorer i sammenheng, med en agroøkologisk tilnærming.
Samarbeidspartnere i prosjektet
I samarbeid med gårdbrukere og NLR-rådgivere vil vi identifisere veien videre for en vellykket integrering av matvekster i gårdsdriften. Gjennom prosjektperioden samarbeider vi med Statsforvalteren i Trøndelag. Mot slutten vil vi utarbeide anbefalinger for politikkutvikling og videre tiltak for å fremme økt diversitet i eng- og husdyrbaserte landbrukssystemer.