Miljø- og tilleggsverdier fra økologisk jordbruk
Målet med prosjektet er å lage informasjonsmateriale og skape en dialog om det økologiske jordbrukets miljø- og tilleggsverdier og samtidig gi de ulike målgrupper bedre innsikt og forståelse for den økologiske driftsformen.
Økt kunnskap om økologisk landbruk
NORSØK ønsker å formidle kunnskap om det økologiske jordbrukset miljø- og tilleggsverdier, til alle forbrukere. Videre skal prosjektet motivere gårdbrukere til å legge om til økologisk drift. Målgruppen til dette prosjektet er både produsenter og forbrukere. Forbrukeren skal få informasjon og bli bevisst alle fordeler med økologisk mat og matproduksjon. Produsenter skal få mer informasjon og kunnskap som kan virke motiverende for å fortsette økologisk drift eller å legge om til økologisk drift.
Hva er bakgrunnen?
Begrunnelsen for å drive økologisk jordbruk og spise økologisk mat er sammensatt. Økologisk jordbruk er en praktisk konsekvens av ønsket om et mer økologisk bærekraftig samfunn. I tillegg til den direkte effekten av økologisk, jordbruk har driftsformen en viktig rolle som læringsarena og er en spydspiss i arbeidet med å gjøre norsk jordbruk mer miljøvennlig og bærekraftig. Dette er et av myndighetenes argumenter for støtte økologisk jordbruk og i Hurdalsplattformen er det også et uttalt mål å stimulere til økt produksjon og forbruk av økologisk mat.
Hvordan skal resultatet bli kjent?
Det skal utarbeides fire publikasjoner i NORSØKs serie Faginfo, med følgende fire tema:
- - Husdyrvelferd
- - Biologisk mangfold inkludert beiting og plantevern
- - Ikke-fornybare ressurser
- - Næringsbalanse og miljøeffekter
Faginfoene utarbeides i samarbeid med relevante ressurspersoner i ulike foreninger og organisasjoner fra produsent- og forbrukerside.
Forventede resultater er å kunne dokumentere kunnskap om det økologiske jordbrukets miljø- og tilleggsverdier, gjøre denne kunnskapen mer kjent og øke forståelse for hverandres motivasjon og veivalg angående økologisk produksjon og forbruk.
Prosjektperiode er 1.1. – 31.12. 2025 med sluttrapportering senest 1.3. 2026.