NORSØK skal i samarbeid med DEBIO Marked formidle det økologiske jordbrukets miljø- og tilleggsverdier til forbrukere og produsenter. (Foto: DEBIO)
NORSØK skal i samarbeid med DEBIO Marked formidle det økologiske jordbrukets miljø- og tilleggsverdier til forbrukere og produsenter. (Foto: DEBIO)

Miljø- og bærekraftsverdi fra økologisk jordbruk

Målet med prosjektet er å lage informasjonsmateriale og skape dialog om det økologiske jordbrukets miljø- og tilleggsverdier. Dette er en del av spydspissfunksjonen som skal bidra til et mer bærekraftig norsk landbruk.

Økt kunnskap hos produsenter og forbrukere

Målgruppen er både produsenter og forbrukere. Med vekt på konvensjonelle bønder som kan tenke seg å legge om til økologisk drift, og bidra til at økologiske bønder er motiverte til å fortsette. Mens interesserte forbrukere får tilgang til kunnskap om fordeler med økologisk mat og matproduksjon.

Hvorfor dette prosjektet?

Begrunnelsen for å produsere og spise økologisk mat er sammensatt. Å ta dette valget er er ofte ledsaget av ønsket om et mer bærekraftig samfunn. I tillegg til den direkte effekten av økologisk, jordbruk har driftsformen en viktig rolle som læringsarena og er en spydspiss i arbeidet med å gjøre norsk jordbruk enda mer miljøvennlig og bærekraftig. Denne funksjonen er en av årsakene til at staten støtter økologisk matproduksjon og ønsker å stimulere til økt salg og etterspørsel i Hurdalsplattformen.

Hva skal vi gjøre?

Det skal utarbeides fire publikasjoner i NORSØKs serie Faginfo, med følgende fire tema:

  • Husdyrvelferd
  • Biologisk mangfold inkludert beiting og plantevern
  • Ikke-fornybare ressurser
  • Næringsbalanse og miljøeffekter

Faginfoene utarbeides i samarbeid med relevante ressurspersoner i ulike foreninger og organisasjoner fra produsent- og forbrukerside.

Forventede resultater er å kunne dokumentere kunnskap om det økologiske jordbrukets miljø- og tilleggsverdier, gjøre denne kunnskapen mer kjent og øke forståelse for hverandres motivasjon og veivalg angående økologisk produksjon og forbruk.

Prosjektperiode er 1.1. – 31.12. 2025 med sluttrapportering senest 1.3. 2026.

Prosjektnummer:Agros 279476
Prosjekteigar:NORSØK
Prosjektleiar:Susanne Friis Pedersen
Prosjektdeltakarar NORSØK:Vegard Botterli og Rosann Johanssen
Samarbeidspartar: Debio
Finansiering: Landbruksdirektoratet, utviklingsmidler for økologisk landbruk
Tidsperiode:

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse. Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjons-kapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjeparts-informasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner.

Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.