
Næringsbalanse og ressursoptimalisering i regionale økosystemer: Bærekraftige og nullforurensende løsninger (GREENHOOD)
Hovedmålet i Greenhood er å finne en effektiv tilnærming for å balansere næringsstrømmer og redusere nitrogen- og fosforutslipp. Dette skal vi oppnå gjennom målrettet innsats i fire utvalgte områder i Europa. Prosjektet bygger på metoder for næringsbudsjettering som deltakerne har utarbeidet. Vi skal også samarbeide om å teste ulike innovasjoner, f.eks. nye gjødselprodukt, eller nye måter å overvåke forurensning.
Hva vil vi oppnå med dette prosjektet?

- Redusere tap av næringsstoffer fra landbruk og havbruk til jord, luft og vann
- Utvikle nye løsninger for å håndtere overskudd av næringsstoffer, for eksempel nye organiske gjødseltyper
- Legge til rette for samarbeid på tvers av sektorer
Hvordan skal vi gjennomføre prosjektet?
Fem land (Spania, Nederland-Belgia, Norge og Finland) er ansvarlige for fire demo-regioner som har ulike utfordringer med overskudd av nitrogen og fosfor, både punktutslipp og diffuse utslipp. I Norge er Trondheimsfjorden/Trøndelag definert som demo-region, og prosjektet skal kartlegge og optimalisere bruk, resirkulering og utslipp av disse næringsstoffene innen landbruk og havbruk.
Utvikling av nye gjødseltyper vil gå parallelt med utvikling av nye verdikjeder.
NORSØK har ansvar for å teste nye gjødseltyper, i samarbeid med NLR og NMBU. Et gårdsbiogassanlegg i Heim, Svanem Biogass, er en sentral del i prosjektet. Med separering av råtnerest fra storfegjødsel og fiskeslam ligger det godt til rette for å utvikle nye gjødseltyper gjennom ulike teknologier som tørking, utfelling og nitrifisering.
Kartlegging av rammebetingelser
For Norges del er det tidligere utviklet en modell ved NTNU som beregner overskudd av fosfor i ulike områder (Mind-P). Denne modellen skal nå utvikles videre til å omfatte nitrogen. Da står massebalansebetraktninger og budsjettering av næringsstoff sentralt. Prosjektet legger opp til stor grad av erfaringsutveksling med andre land, og det er også et mål om å spre kunnskap og metoder til andre regioner i Norge som har lignende problemstillinger. Regelverk, forvaltning og økonomiske rammebetingelser skal kartlegges og diskuteres, spesielt hvordan dette rammeverket påvirker målet om økt utnyttelse og redusert utslipp av næringsstoff.
Norsk prosjektleder NTNU industriell økologi.
Totalt deltar 31 partnere fra 10 land. Andre norske partnere er Waister, NCE Aquatech Cluster, Future Innovations, Xylem, N2-applied, Proman.
Underleverandører Norge: NMBU, NLR, Svanem Biogass, Technische Universitât Wien.