
Uteområder til fjørfe
I økologisk produksjon er det et regelverkskrav om at alle fjørfe skal ha tilgang til å være ute. Målet med dette prosjektet er å finne ut mer om hvordan vi kan øke bruken av uteområder til fjørfe i Norge.
Fra et tidligere prosjekt (GrønnFjørfe) foreslo vi forskningsbehov for:
- Utforming av multifunksjonelle uteområder som gir mulighet for fôropptak, stimulerer til naturlig atferd og beskytter mot rovdyr under norske forhold.
- Utforming, drift og økonomi ved etablering av multifunksjonelle uteområder som også brukes til matproduksjon, energiproduksjon eller fôrproduksjon i et vekstskifte eller samarbeid driftsenheter imellom
- Hvordan skal utforming og drift av uteområder for fjørfe ivareta god dyrehelse og redusere risikoen for sykdom/smitte
(Link til det tidligere prosjektet "GrønnFjørfe" ligger under Relaterte saker nederst på denne siden).
Uteområder til fjørfe
Det er relativt få fjørfeprodusenter i Norge som driver økologisk. Samtidig er det også få konvensjonelle produsentene som har uteområder til sine fjørfe. I en forbrukerundersøkelse vi gjennomførte i 2020 i forbindelse med et tidligere kyllingprosjekt (nr. ES613245) fant vi at flertallet av norske forbrukere er opptatt av dyrevelferd og ønsker at fjørfe skal ha tilgang til uteområder. Erfaringer fra tidligere prosjekter og gårdsbesøk hos økologiske fjørfeprodusenter har vist at det kan være utfordrende å få fjørfe til å bruke uteområdene, og at arealkravet i regelverket oppleves som unødvendig stort i forhold til den faktiske bruken av arealet.
Hva er målet med dette prosjektet?
I dette prosjektet ønsker vi å arbeide videre med å samle mer kunnskap om uteområder for fjørfe, inkludert hvordan uteområdene kan eller bør utformes - både med tanke på størrelse, vegetasjon (som trær og busker), kunstig ly og andre elementer som kan fremme bruken. Målet er å få bedre innsikt i hvordan man kan øke bruken av uteområder både når det gjelder hvor mye fjørfe er ute, hvor mange som er ute, og hvordan de bruker uteområdet.
Erfaringer fra fjørfeprodusenter
Vi vil undersøke praksis, erfaringer og holdninger blant økologiske fjørfeprodusenter, samt innhente synspunkter fra ulike aktører i fjørfekjøtt- og eggproduksjonen. Dette vil vi gjøre gjennom gårdsbesøk og intervjuer på minst fire økologiske gårder med attraktive uteområder til sine fjørfe: to med verpehøns, en med slaktekylling og en som har både slaktekylling, foreldredyr og kalkun. I tillegg vil vi gjennomføre en spørreundersøkelse blant ulike representanter innen fjørfekjøtt- og eggproduksjon om økologisk fjørfe og generelt om bruk av uteområde til fjørfe.